AGDER NYE TEATER
tilbake
Hvem drepte faren min (2022)

“Hvem drepte faren min” er en nyskrevet, eksplosiv monolog av Edouard Louis om klasseforskjeller og de mekanismene i samfunnet som skaper mindreverd og utslitte kropper. Edouard Louis filtrerer alt dette gjennom å fortelle sin fars historie.

I 2022 skal Agder Nye Teater skape en ekspressiv og intens sceneversjon av fortellingen. Forestillingen er et samarbeid mellom skuespiller Gina Lindås Theodorsen, danser og koreograf Charlott Utzig og regissør Magnus Sparsaas.

Edouard Louis har med sine tre nylige romaner fornyet diskusjonen om klasseforskjeller og linket den til den økende populariteten til populistiske protestpartier. Jakten på raske løsninger, klare fiendebilder og bortforklaringer utfordrer demokratiets bestandighet. Hvem drepte faren min er den tredje boken i en trilogi som beskriver arbeiderklasse-oppveksten på landsbygda i Frankrike. Den første boken handler om å være skeiv på et lite sted, lengselen etter frigjøring og oppgjøret og bruddet med egen familie. Men i den nyeste boken er det gjenforeningen med familien og en forsvarstale for en arbeiderklasse han selv har forlatt som danner rammen for å analysere oppveksten og farens liv. I en tid med svekkelse av sosiale rettigheter, økende ulikheter og svekket bevissthet om klasseforskjellers strukturelle inngripen i livet og selvfølelsen til individet er Louis sine bøker befriende direkte om noe som både er dypt personlig og helt universelt.


Forestillinger:

Arendal Kulturhus
9. og 10. November

Kilden teater og konserthus i Kristiansand
11. November

Buen kulturhus i Mandal
16. November

Lyngdal kulturhus
23. November

Av: Edouard Louis
Regi og scenografi: Magnus Sparsaas
Kunstneriske medskapere: Gina Lindås Theodorsen, Charlott Utzig, Marius Christoffer Karlsrud
På scenen: Gina Lindås Theodorsen, Charlott Utzig, Magnus Sparsaas, Gaut Åge Bjønnum, Ingvild Moen, Oline Berthelsen, Eden Engesland Yadgar, Fillip Ring, Andreas Haugland Ausland
Musikk: Marius Christoffer Karlsrud
Kostyme: Sara Skogøy
Lys: Norunn Standal
Produsent: Tonje Sannes
Dramaturg: Rickard Borgström
Grafisk design: Carl Lützen
Snekker: Leif Tveitdal
Maler: Frode Holgersen
Sveiser: Gregor Olsen
Forestillingsfoto: Simen Dieserud Thornqvist
Takk til: Mimir Kristjansson, Linda Sætra

Støttet av Norsk Kulturråd, Agder Fylkeskommune, Arendal kommune, Kristiansand kommune, Scenekunst Sør, Bergesen-stiftelsen, Fløistad-stiftelsen, FFUK, Fond for lyd og bilde, Fritt ord, Cultiva

I samarbeid med Arendal kulturhus, Kilden Kultur, Lyngdal kultursenter og Mandal Kulturhus

––